در حالی که وزرای دفاع ناتو روز پنجشنبه در بروکسل گرد هم آمدهاند، استولتنبرگ گفت: «من از متحدان ناتو خواستهام که هم تسلیحات سبک و هم سلاحهای سنگین بیشتری در اختیار اوکراین بگذارند.»
دبیر کل ناتو تاکید کرد که برای ما مهم است که وارد یک جنگ گستردهتر با روسیه نشویم و در عین حال از سرایت این جنگ به خارج از اوکراین جلوگیری کنیم.
در همین حال، دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین که در بروکسل حضور دارد، گفت: «ما بلدیم بجنگیم. ما میدانیم که چگونه برنده شویم. اما بدون تدارکات پایدار و کافی مورد درخواست اوکراین، این پیروزیها با فداکاریهای عظیم همراه خواهد بود.»
او افزود: «هر چه سلاحهای بیشتری زودتر به اوکراین برسند، جان انسانهای بیشتری نجات خواهند یافت.»
اوکراین از تعلیق روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد قدردانی کرد
اوکراین روز پنجشنبه ضمن استقبال و قدردانی از تصمیم برای تعلیق روسیه از شورای حقوق بشر سازمان ملل تاکید کرد که گفت که «جنایتکاران جنگی» نباید در این نهاد نمایندگی داشته باشند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین با انتشار توئیتی در این خصوص تصریح کرد: «تعلیق مشارکت روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل (..) مجازات جدیدی برای تجاوز به اوکراین است.»
وی افزود: «ما باید فشار هماهنگ بر روسیه را در همه مجامع بین المللی حفظ کنیم. بیایید روسیه را وادار کنیم تا در پی صلح با ما باشد.»
زلنسکی از قبرس خواست گذرنامه سرمایهگذاران روس را باطل کند
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین روز پنجشنبه از مقامات جمهوری قبرس خواست گذرنامههایی که در چارچوب برنامهای با هدف سرمایهگذاری در این کشور برای اتباع روسیه صادر شده است را باطل کند.
رئیس جمهوری اوکراین همچنین از مقامات قبرسی خواسته است از لنگر انداختن قایقهای تفریحی خصوصی در اسکلههای دریایی خود جلوگیری کند.
آقای زلنسکی در جریان یک سخنرانی که به صورت زنده در پارلمان قبرس پخش میشد خطاب به نمایندگان و مقامات جمهوری قبرس گفت: «از شما به خاطر مواضع اخلاقی که اتخاذ کردید سپاسگزارم. شما به تهاجم روسیه واکنش نشان دادید و پهلوگیری کشتیهای روسی در بنادر خود را ممنوع کردید.»
قبرس بیش از ۲۱۵ تن کمک بشردوستانه به اوکراین ارسال کرده و همچنین حدود ۱۰۰ هزار پناهنده اوکراینی را در خاک خود پذیرفته است.
زلنسکی: وضعیت در بورودیانکا از بوچا هم وحشتناکتر است
ولودیمیر زلسنکی، رئیسجمهوری اوکراین میگوید وضعیت در بورودیانکا در نزدیکی کییف از آنچه نیروهای اوکراینی پس از عقبنشینی ارتش روسیه در بوچا با آن روبرو شدند «وحشتناکتر» است.
این سخنان در حالی بیان میشود که دادستانی اوکراین از کشف ۲۶ جسد زیر آوار دو ساختمان مسکونی در بورودیانکا خبر داده است.
ماریوپل، شهردار منصوبِ نیروهای حامی روسیه از کشته شدن ۵ هزار غیرنظامی خبر داد
شهردار جدید ماریوپل که به تازگی از سوی نیروهای طرفدار روسیه در این بندر جنوبی اوکراین منصوب شده روز پنجشنبه از کشته شدن دست کم ۵ هزار غیرنظامی در جریان نبردهای اخیر خبر داد.
کنستانتین ایواشچنکو که روز چهارشنبه از سوی رهبر جداییطلبان دونتسک به ریاست این شهر منصوب شد، افزود: «حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد از ساختمانهای مسکونی نیز در ماریوپل ویران یا بخشی از آنها تخریب شده است».
وی همچنین تخمین زد که حدود ۲۵۰ هزار نفر از ساکنان شهر را ترک کرده و دست کم به همین تعداد شهروند، احتمالا حدود ۳۰۰ هزار نفر همچنان در ماریوپل ماندگار هستند.
ارتش روسیه و متحدان جداییطلب کرملین هفتهها است که ماریوپل را محاصره کرده اند، اما با مقاومت شدید اوکراینیها مواجه شده اند.
وضعیت انسانی در این شهر تحت محاصره به گفته هر دو طرف فاجعه بار است و شهر تا حد زیادی ویران شده است.
رئیس شورای اتحادیه اروپا: آمادهایم ۵۰۰ میلیون یورو به تامین سلاح برای اوکراین اختصاص دهیم
شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا میگوید این اتحادیه آمادگی دارد تا ۵۰۰ میلیون یورو را به امر تامین سلاح برای اوکراین اختصاص دهد.
دادستانی اوکراین: ۲۶ جسد زیر آوار دو ساختمان مسکونی در نزدیکی کییف کشف شد
دادستانی اوکراین میگوید ۲۶ جسد زیر آوار دو ساختمان مسکونی در بورودیانکا واقع در نزدیکی کییف، پایتخت این کشور کشف شده است. بنا به همین گزارش این ساختمانها از سوی ارتش روسیه مورد حمله قرار گرفته بود.
مقام اتحادیه اروپا: کشورهای عضو تحریمهای جدیدی علیه روسیه وضع کردند
یک مقام اتحادیه اروپا میگوید کشورهای عضو این اتحادیه تحریمهای جدیدی علیه روسیه از جمله ممنوعیت واردات زغالسنگ وضع کردند.
روسیه تحریمهایی را علیه رهبران استرالیا و نیوزیلند اعلام کرد
مسکو روز پنجشنبه در واکنش به اقدام کشورهای استرالیا و نیوزیلند در تحریم روسیه پس از تهاجم نظامی به خاک اوکراین از وضع تحریمهایی علیه رهبران این دو کشور خبر داد.
وزارت امور خارجه روسیه در دو بیانیه جداگانه ضمن متهم کردن کشورهای یاد شده به انجام «اقدامات خصمانه» علیه مسکو اعلام کرد چندین مقام و مسئول بلند پایه استرالیایی و نیوزیلندی را تحت تحریم قرار داده و ورود آنها به خاک روسیه را منع کرده است.
در فهرست افراد تحریم شده سران دو کشور، اسکات موریسون، نخست وزیر استرالیا و جاسیندا آردرن، همتای نیوزیلندی وی به اضافه شماری از وزرا و نمایندگان مجلس هر دو کشور دیده میشوند.
فهرست اشخاص تحت تحریم در استرالیا در مجموع ۲۲۸ نفر را شامل میشود و در فهرست تحریمیهای نیوزیلند نیز نام ۱۳۰ مقام و مسئول بلند پایه قرار دارد.
تحریمهای تازه گروه هفت علیه روسیه صنایع کلیدی را هدف قرار داده است
کشورهای گروه هفت روز پنجشنبه تحریمهای اقتصادی تازهای علیه روسیه اعمال کردند که ممنوعیت هرگونه سرمایهگذاری جدید در بخشهای کلیدی از جمله مهمترین آنهاست.
این تحریمها آنگونه که در بیانیه گروه هفت بر آن تاکید شده در واکنش به «تداوم تشدید جنگ» در اوکراین علیه روسیه اعمال شده است.
قدرتهای گروه هفت در بیانیه خود ضمن اشاره به تحریمهای تازه علیه بخش دفاعی و نیز «نخبگان» حامی تصمیم ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه برای تهاجم نظامی به خاک اوکراین تاکید کرده اند که هرگونه سرمایهگذاری در صنایع کلیدی اقتصاد روسیه از جمله سرمایهگذاری در بخش انرژی را ممنوع میکنند.
رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا روز جمعه به کییف سفر میکند
اورزولا فن درلاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا اعلام کرد که روز جمعه برای ابراز «حمایت خلل ناپذیر» بروکسل از اوکراین به کییف، پایتخت این کشور سفر خواهد کرد.
رئیس پارلمان اروپا پیش از این ضمن سفر به اوکراین با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری این کشور دیدار کرده بود.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر این نهاد رای داد
مجمع عمومی سازمان ملل روز پنجشنبه به تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر این نهاد رای داد.
از ۱۹۳ کشور عضو مجمع عمومی سازمان ملل ۹۳ کشور با تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر این نهاد رای موافق دادند. در مقابل ۲۴ کشور با تعلیق روسیه مخالفت کردند. ۵۸ کشور نیز رای ممتنع دادند.
چین، ایران، قزاقستان، بلاروس، سوریه و کوبا از جمله کشورهایی هستند که با تعلیق عضویت روسیه مخالفت کردند.
رئیس دورهای گروه ۲۰ خواستار تحقیقات مستقل درباره اتفاقات بوچا شد
اندونزی که ریاست دورهای گروه ۲۰ را برعهده دارد بدون متهم کردن مسکو، خواستار انجام تحقیقات مستقل و مشخص شدن حقایق بوچا شد.
سخنگوی وزارت خارجه اندونزی با اشاره به اطلاعات متنوع منتشر شده در این خصوص، خواستار روشن شدن ماجرا توسط یک گروه تحقیقاتی مستقل شد.
قرار است نشست گروه بیست امسال به میزبانی اندونزی برگزار شود و گفته شده بود که پوتین مایل است شخصا در این نشست شرکت کند.
وزیر خارجه اوکراین: هم اکنون به یاری ناتو نیازمندیم، فردا دیر است
وزیر خارجه اوکراین روز پنجشنبه در حاشیه جلسه پیمان آتلانتیک شمالی در بروکسل گفت ما «هم اکنون» به تسلیحات کشورهای عضو ناتو نیازمندیم، بعدا «خیلی دیر خواهد شد».
دیمیترو کولبا پس از دیدار با همتایان خود در نشست ناتو خواستار تسلیحات بیشتر از جمله دریافت هواپیما، موشکهای زمینی، خودروهای زرهی، و سامانههای دفاع هوایی شد.
ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو در حاشیه این نشست گفت: «درخواست من از متحدان این است که از طریق فراهمکردن سامانههای مختلف از جمله سلاحهای سبک و سنگینتر، از اوکراین حمایت بیشتری کنند. اوکراین در حال دفاع از خود است و تمایز قائلشدن بین تسلیحات دفاعی و تهاجمی معنایی ندارد. اوکراین عضو ناتو نیست، اما هیچ چیز مانع از ارائه کمک ۳۰ کشور عضو به اوکراین نمیشود.
کییف خواستار «کاهش میزان خصومت» مسکو شد
پس از اینکه روسیه روز پنجشنبه اوکراین را به عقبنشینی از پیشنهادات ارائه شده در مذاکرات استانبول متهم کرد، کییف از مسکو خواسته تا از میزان خصومت خود در مذاکرات بکاهد.
میهاهیلو پودولیاک، یکی از مشاوران ولودیمیر زلنسکی و عضو تیم مذاکره کننده اوکراین در یک پست توئیتری گفت: «اگر مسکو میخواهد نشان دهد که برای گفتگو آماده است، باید سطح خصومت خود را کاهش دهد.»
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفت: «بار دیگر این ناتوانی در دستیابی به توافق از طریق مذاکره نشان دهنده نیات واقعی کییف است. اوکراینیها روز گذشته پیشنویس یک توافقنامه جدید را ارائه کردهاند که با پیشنویسی که در استانبول پیشنهاد داده بودند، متفاوت است.»
مسکو میگوید هیات اوکراینی در مذاکرات، طرحی را مطرح کرده بودند، ولی اکنون مشخص است که در حال عدول از بندهای خیلی مهم آن در جریان مذاکرات ۲۹ مارس استانبول هستند.
آقای لاوروف تصریح کرد که پیشنهاد اوکراین، بحث درباره کریمه و دونباس در نشست بین ولادیمیر پوتین و ولودیمیر زلنسکی رؤسای جمهور روسیه و اوکراین است که از نظر مسکو این پیشنهاد غیرقابل قبول است.
سازمان جهانی بهداشت خواستار دسترسی بشردوستانه به ماریوپل شد
سازمان جهانی بهداشت روز پنجشنبه با محکوم کردن مجدد حملات نیروهای روسیه به بیمارستانها و مراکز بهداشتی اوکراین، خواستار دسترسی بشردوستانه به شهر ماریوپل شد. این بندر توسط نیروهای روسی محاصره شده است.
مدیر دفتر اروپایی این سازمان با اشاره به اینکه سازمان جهانی بهداشت هر چند تاکنون موفق شده مواد و اقلام لازم برای نجات جان افراد را به بسیاری از مناطق درگیر ارسال کند، تصریح کرد که دسترسی به برخی از این مناطق فوق العاده دشوار است. او اضافه کرد: «به نظرم اولویت اول، ماریوپل است.»
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین روسیه را متهم کرده که مانع از ورود کاروانهای بشردوستانه به ماریوپل میشود.
سازمان جهانی بهداشت تا کنون ۹۱ مورد حمله به بیمارستانها و مراکز بهداشتی در اوکراین را تایید کرده است. اقدامی که نقض حقوق بین المللی بشردوستانه محسوب میشود.
حدود ۵۰۰ پناهجو از ماریوپل روز پنجشنبه با یک قطار ویژه از شرق اوکراین به نیژنی نووگورود رسیدند.
گروه ۷ خواستار تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل شد
نمایندگان ۷ کشور صنعتی دنیا موسوم به گروه۷ روز پنجشنبه با صدور بیانیهای مشترک خواستار تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل شدند.
وزرای خارجه این کشورها با تاکید بر اینکه متقاعد شدهاند که زمان تعلیق روسیه در شورای حقوق بشر فرا رسیده از این پیشنهاد خود که باید امروز در مجمع عمومی به رای گذاشته شود، پرده برداشتند.
آنها همچنین وعده دادند که به کشتار بوچا رسیدگی کنند.
بریتانیا و ایالاتمتحده پیشتر و در روز دوشنبه در واکنش به تصاویر منتشر شده از اجساد غیر نظامیان در بوچا درست بعد از اینکه نیروهای روسیه این شهرک را ترک کرده بودند، خواستار تعلیق عضویت مسکو در این نهاد حقوق بشری زیر مجموعه سازمان ملل شده بودند.
پارلمان اروپا خواستار ممنوعیت فوری گاز، نفت و زغالسنگ روسیه شد
پارلمان اروپا روز پنجشنبه با وضع یک قطعنامه خواستار اعمال تحریم «کامل و فوری» واردات گاز، نفت و زغال سنگ از روسیه شد.
این قطعنامه با ۵۱۳ رای موافق در برابر ۲۲ رای مخالفت و ۱۹ رای ممتنع به تصویب رسید. روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا پس از تصویب قطعنامه گفت: «لحظه مهم و مرحله پر اهمیتی است. موضع پارلمان شفاف است. میخواهیم با قدرت تمام پیام حمایت از آنهایی که در خط مقدم بسر میبرند را ارسال کنیم.»
این در حالیست که کمیسیون اروپا نیز به ۲۷ کشور عضو پیشنهاد کرده که با تشدید تحریمها علیه روسیه، خرید زغال سنگ از این کشور را متوقف کنند. روسیه ۴۵ درصد زغال سنگ مصرفی اروپا را تامین می کند.
پارلمان اروپا در حالی از کمیسیون اروپا هم پیشی گرفته است که دستکم ۲۵ درصد نفت و ۴۵ درصد گاز مورد نیاز اتحادیه اروپا هم از روسیه وارد می شود؛ مسئله ای که حداقل در کوتاه مدت رسیدن به اجماع را بین کشورهای عضو دشوار کرده است. آلمان قطب اقتصادی اروپا هم صراحتا بیمیلی خود را در همراهی با این گزینه نشان داده است. قرار است موضوع بار دیگر روز دوشنبه در جریان نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا به بحث گذاشته شود.
از دیگر خواسته های نمایندگان اروپا افزایش ارسال سلاح به اوکراین و همچنین تشکیل صندوقی برای کمک به بازسازی اوکراین است.
شواهد دست داشتن روسیه در کشتار غیرنظامیان بوچا
یک منبع امنیتی برلین روز پنجشنبه به رویترز گفت طبق تصاویر ماهوارهای که بدست آلمان رسیده ارتش روسیه در کشتار غیرنظامیان در بوچا دخیل بوده است.
نشریه اشپیگل گزارش کرده که سرویس امنیتی آلمان موفق به رهگیری پیام هایی شده که بین نظامیان روسیه در مورد کشتن غیرنظامیان بوچا رد و بدل شده است.
این منبع اطلاعاتی همچنین گفته: «این حقیقت دارد که دولت فدرال آلمان شواهدی از آماده شدن روسیه در بوچا دارد. با این حال یافته های مربوط به بوچا بر مبنای تصاویر ماهواره ای است و امواج رادیویی را نمی توان به طور واضح و قطعی به بوچا نسبت داد.»
رویترز به نقل از این منبع اطلاعاتی نوشته که هیچ سندی دال بر اینکه فرماندهی ارتش روسیه در مورد بوچا دستوری صادر کرده باشد، وجود ندارد.
برلین نسبت به ادعای اشپیگل واکنشی نشان نداده است. در این گزارش که به ادعای نشریه آلمانی در اختیار پارلمان آلمان قرار داده شده به کشتارهای احتمالی مشابه بوچا در شهرهای دیگر اوکراین هم اشاره شده است.
نخستین هواپیمای حامل سوخت هستهای از مبدا روسیه در مجارستان به زمین نشست
وزیر خارجه مجارستان روز پنجشنبه از ورود نخستین هواپیمای حامل سوخت هستهای از روسیه به این کشور خبر داد. سوخت هستهای از معدود استثنائات لیست بلند تحریمهای روسیه است.
پتر سیارتو در یک پست فیسبوکی نوشت: «برای نخستینبار یک فروند هواپیمای روسی حامل سوخت هسته ای روز چهارشنبه به زمین نشست. این هواپیما قبل از رسیدن به مجارستان از فراز بلاروس، لهستان و اسلواکی عبور کرده است.»
انژری هسته ای از جمله انرژیهایی است که تاکنون در فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه قرار نگرفته و احتمالا معافیت تحریمی آن تمدید خواهد شد.
کییف همزمان بوداپست را به همراهی با پوتین در جنگ علیه اوکراین متهم کرده است. ویکتور اوربان که بار دیگر در انتخابات مجارستان به پیروزی رسیده اعلام کرده حاضر است پول گاز وارداتی از روسیه را به روبل پرداخت کند.
«آخرین فرصت» غیرنظامیان برای تخلیه شرق اوکراین
مقامات محلی شرق اوکراین روز پنجشنبه در بحبوحه نگرانی از حمله بزرگ نظامی روسیه هشدار دادند که روزهای آینده «آخرین فرصت» برای غیرنظامیان در شرق اوکراین برای تخلیه منطقه خواهد بود.
سرهی گایدایی فرماندار منطقه لوهانسک در فیسبوک هشدار داد: «چند روز آینده ممکن است آخرین فرصت برای ترک منطقه باشد. روسها ممکن است تمامی راههای خروجی را قطع کنند. همه شهرهای آزاد منطقه لوهانسک زیر آتش دشمن قرار دارند.»
استرالیا ۶۷ روس دیگر را هم تحریم میکند
وزیر امور خارجه استرالیا روز پنجشنبه اعلام کرد که ۶۷ نفر دیگر در روسیه را مورد تحریمهای مالی و منع ورود به خاک استرالیا قرار خواهد داد.
ماریز پین در اینباره گفت: «امروز ۶۷ نخبه و الیگارک نزدیک به ولادیمیر پوتین که بانی و حامی اقدامات ظالمانه است، را به لیست افراد تحریمی اضافه میکنیم.»
خانم پین تصریح کرد که این تصمیم پس از مشخص شدن ارتکاب جنایات جنگی توسط ارتش روسیه در بوچا اتخاذ شده است.
مقامات عالیرتبه نظامی روسیه از جمله ژنرال میخائیل میزینتسف و همچنین معاون نخستوزیر روسیه، دیمتری گریگورنکو هم شامل این تحریمها هستند.
استرالیا تاکنون حدود ۶۰۰ شخص و مجموعه از جمله بخش بانکی روسیه را تحریم کرده است.
پاریس سفیر روسیه را احضار کرد
وزارت خارجه فرانسه صبح دوشنبه سفیر فدراسیون روسیه را برای ادای توضیحات احضار کرد.
شب گذشته سفارت روسیه تصویری از اتفاقات بوچا را توئیت کرده که از نظر ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه «بی نزاکتی» است.
سفارت روسیه در حساب توئیتری خود پستی گذاشته بود و فیلمی با عنوان «صحنه فیلمبرداری» در بوچا که طی آن این طور وانمود میشد که کشتار غیرنظامیان در این شهر چیزی نبوده جز یک فیلم. البته سفارت بعدا این توئیت خود را حذف کرد.
دادستانی کییف پس از کشف بیش از ۴۱۰ جسد در بوچا و دیگر مناطق اطراف، ارتش روسیه را مسئول دانست. مسکو با این حال با دروغ دانستن و فیلم بودن ماجرا با هدف صحنه سازی برای رسانهها، اتهامات وارده را تکذیب کرده است.
اتریش چهار دیپلمات روس را اخراج میکند
اتریش روز پنجشنبه از اخراج چهار دیپلمات روس خبر داد. این اقدام وین پس از تصمیمات مشابهی که از روز دوشنبه توسط سایر کشورهای اروپایی در چارچوب تهاجم روسیه به اوکراین اتخاذ شده بود، صورت گرفته.
سخنگوی وزارت امور خارجه اتریش در بیانیهای اعلام کرد: «وزارت خارجه اتریش خواستار لغو عنوان دیپلماتیک سه عضو سفارت روسیه در وین و یک عضو سرکنسولگری روسیه در سالزبورگ شده است. این افراد مرتکب اعمالی شده اند که با عنوان دیپلماتیک آنها سازگار نیست و از آنها خواسته میشود تا حداکثر تا ۱۲ آوریل خاک اتریش را ترک کنند.»
از روز دوشنبه بسیاری از کشورهای اروپایی مانند فرانسه، آلمان، ایتالیا، اسپانیا، اسلوونی و یونان بهطور گستردهای اقدام به اخراج دیپلماتهای روس کرده اند.
این اقدام کشورهای اروپایی پس از کشف دهها جسد با لباسهای غیرنظامی در بوچا، صورت میگیرد.
روز سه شنبه، الکساندر شالنبرگ، وزیر امور خارجه اتریش با بیان اینکه دیپلماتهای روس بدون ارائه مستندات از وین اخراج نمیشوند ابتدا از پیروی از شرکای خود در اتحادیه اروپا خودداری کرد و گفت که اتحادیه اروپا باید ابتدا موضع مشترکی در این زمینه اتخاذ کند.
در ادامه سخنگوی وزارت خارجه چین در این مورد گفت : چین به وضعیت انسانی در اوکراین بسیار اهمیت می دهد و به شدت نگران آسیب وارد آمدن به غیرنظامیان است. گزارش ها و تصاویر مربوط به کشته شدن غیرنظامیان در شهر بوچا بسیار ناراحت کننده است. حقایق در مورد این حادثه باید کشف شود و نباید اجازه داد مسائل بشردوستانه سیاسی شوند. هر گونه ادعایی باید مبتنی بر واقعیت باشد و همه طرف ها باید خویشتنداری کنند و از وارد کردن اتهامات بی اساس به یکدیگر بپرهیزند .